Gyulladásos bélbetegségek

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) a bélrendszer részét vagy egészét érintő kórképek, amelyek különböző tünetek formájában jelentkeznek. A hosszabb ideig fennálló panaszok nagymértékben ronthatják az életminőséget. A megfelelő étrend célja a tünetek enyhítése, a gyulladásos folyamatok csökkentése, a bél kímélete és a nyugalmi állapot fenntartása. A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) és az irritábilis bél szindróma (IBS) […]

Gyógyászati célra szánt élelmiszer ismertetése

Egyes krónikus betegségekben, táplálkozási zavarokban, műtét előtti/utáni állapotokban, evésképtelenség időszakában ajánlott a megemelt kalóriatartalmú és tápanyagspecifikus gyógyászati célra szánt élelmiszerek fogyasztása (tápszerek) az étrend kiegészítéseként vagy akár önállóan fogyasztva. Teljesértékű tápszerekkel tudunk helyettesíteni egy-egy étkezést, amelyek elfogyasztásával be tudjuk vinni a napi szükséges tápanyagtartalmat. (nutridrink, fresubin, medidrink) Fontos szempont ilyen esetekben, hogy az izomerőt növeljük […]

Ételallergiák: glutén érzékenység, laktóz érzékenység

Napjainkra az élelmiszeripar olyan fejlődésen ment keresztül, amely sokféle és nagy mennyiségű újfajta, többségében szintetikus vagy kémiailag (esetleg genetikailag) módosított alapanyagot és terméket eredményezett, amely az immunrendszer és az emberi szervezet számára sok esetben feldolgozhatatlan. Az ételallergia az ezekre adott kóros immunválasz. Élelmiszer allergiával, vagy intoleranciával élőknek kerülni kell a problémát okozó élelmiszert, az étrendbe […]

Vegán táplálkozás

Manapság sokan folytatnak vegán életmódot. A vegánság nem egyenlő a vegetáriánus táplálkozással. A vegánok elutasítanak minden állati eredetű ételt, nyersanyagot, amely az állatokra nézve szenvedést okoz. A kizárólagos növényi alapú étrend jól összeállítva akár a legegészségesebb is lehet. Számos nemzetközi szakirodalom javasolja a húsfogyasztás korlátozását. A jól megtervezett vegán és vegetáriánus étrend a különféle betegségek […]

Terhességi cukorbetegséggel kapcsolatos tudnivalók

A terhesség időszakában kialakult szénhidrát anyagcserezavar nagy odafigyelést igénylő állapot, hiszen nem csak az anya egészsége, hanem a baba védelme is rendkívül fontos. A személyre szabott étrendi ajánlás segít szinten tartani a vércukor és inzulin értékeket, annak érdekében, hogy az anyánál és a gyermekénél ne alakuljanak ki komplikációk és a babavárás zökkenőmentes, boldog időszak legyen. […]

Egyénre szabott diéták

Ezen kezelések alkalmával a páciens segítséget kap a különböző diétákkal kapcsolatosan, támpontot kapva annak érdekében, hogy eligazodjon a mai táplálkozási ajánlások útvesztőiben. Legyen szó anyagcserezavarokról (pl. inzulinrezisztencia), műtétekkel kapcsolatos szigorúan betartandó diétákról, ételallergiákról vagy gasztrointesztinális megbetegedésekről. Ezen kívül információt nyújtunk a különböző fogyókúrás ajánlásokról, segítünk eligazodni a divatdiéták világában, hogy egy alacsonyabb kalóriatartalmú, jól kialakított, […]

Egészséges táplálkozás, egészségmegőrzés

Ismertetjük a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által kifejlesztett “Okostányér” alapelveit, amelyek aktuális táplálkozási ajánlásokkal segíthetnek a betegségek megelőzésében, vagy a már kialakult diagnózis kezelésében és a tünetek enyhítésében.

InBody elemzés

Az InBody 970-es gép egy a testösszetétel mérésére használt csúcskategóriás eszköz. Szakmai körökben elfogadott, amely a szervezet fizikai állapotáról az izmok, csontozat, zsír és víz összetevők arányáról ad pontos információkat. Ez a vizsgálat nemtől, kortól, és edzettségi szinttől függetlenül elvégezhető. Érdemes olyan helyszínt választani, ahol dietetikus szakember segít az eredmények kielemzésében és szükség esetén segítséget […]

Étlaptervezés

A megfelelő étrend hatással van a test/lélek működésére, jólétére, egészségügyi állapotára. A táplálásterápia az étrend fontosságát emeli ki a betegségek kezelésében. Az egyénre szabott étlap (1-4 hétig) igazodik a páciens kórtörténetéhez, életmódjához, testi és lelki egészsége és életminősége javulása érdekében.

Dietetikai tanácsadás

A dietetikai konzultáció alkalmával egy részletes táplálkozási anamnézis felvétel történik, amely során a pácienst kérdezzük az étkezési szokásairól, panaszairól, jelenlegi gyógyszerhasználatáról. Ezután a dietetikus objektív méréseket végez a testösszetétel mérő (InBody) segítségével, valamint kiértékeli a kapott adatokat. Ezt követi az egyénre szabott táplálkozási tanácsadás, nyersanyagválogatás, mindennapokban használatos konyhatechnológiai eljárások ismertetése, amelyek használatával a napi étkezési […]